Caloriearm dieet

Wie gewicht wil verliezen heeft een keur aan diëten, methodes en overtuigingen om uit te kiezen. De boekhandels liggen er vol mee en regelmatig komen er advertenties langs op Social media die allemaal hetzelfde beloven. Afvallen binnen afzienbare tijd.

Op zich is het niets nieuws dat er zoveel afslank-manieren zijn om uit te kiezen. Maar degene die het vaakst voorkomt, én die eigenlijk iedereen wel kent, is het caloriearm dieet. Simpelweg minder calorieën eten dan je op een dag verbruikt. Geen gek idee, alleen is het wel verstandig om je bewust te zijn dat je lichaam geen tekorten mag krijgen tijdens een caloriearm dieet. Daarom is het fijn om te kunnen steunen op uitgebalanceerde maaltijdvervangers, zoals de producten van Straight Away. Op deze pagina vertellen we je alles over een caloriearm dieet, de voor- en nadelen en we geven tips en tricks. 

Wat is een caloriearm dieet?

Een caloriearm dieet is een dieet waarbij per dag minder calorieën worden gegeten dan het lichaam verbrandt.

Hierdoor verbruikt het lichaam meer energie dan dat er binnenkomt en zal de persoon in kwestie gewicht verliezen. 

Calorieën tellen

Jarenlang was dè manier om af te vallen het tellen van de dagelijkse calorieën en het beperken van deze calorieën.

Het populaire 1000 calorieën dieet waarbij gebruik gemaakt wordt van 'gewone voedingsmiddelen' zorgt er niet alleen voor dat je tijdelijk afvalt, maar ook dat de stofwisseling wordt vertraagd en dat er een jojo-effect ontstaat. Als de stofwisseling vertraagt dan moet je steeds minder calorieën eten om nog af te vallen. Ga je weer normaal eten dan krijg je meer calorieën binnen en dan zul je snel aankomen. Daarom zijn laagcalorische diëten geen goede optie.

Op gewicht blijven

Calorieën tellen is wel een handig hulpmiddel om op gewicht te blijven. De calorieën die je nodig hebt om te bewegen en de calorieën die je binnenkrijgt (eet) moeten in balans zijn.

Meer eten is aankomen, minder eten is afvallen en precies genoeg eten is op gewicht blijven. Dat klinkt logisch, maar zo eenvoudig is het niet. Je moet dagelijks uitrekenen hoeveel je beweegt, terwijl je rekening houdt met de snelheid van je stofwisseling en je leeftijd. Er zijn gelukkig algemene richtlijnen: 

Voor mannen gemiddeld 2500 calorieën per dag en voor vrouwen 2000 calorieën per dag.

Natuurlijk moet je zelf bekijken of dit voor jou persoonlijk ook klopt. Het is geen regel die voor iedereen opgaat. Kom je met dit aantal calorieën aan ga dan minder eten, maar ga nooit minder eten dan 1400 calorieën voor een vrouw en 1800 calorieën voor een man. Je kunt ook als uitgangspunt de weegbon van de impedantiemeter nemen. Daar staat je BMR per dag in rusttoestand op. Je telt daarbij het aantal calorieën voor die dag op die je nodig hebt om te bewegen.

 

Voedingsstoffen en hun energie

We halen energie uit voeding. Hoeveel energie er in een voedingsmiddel zit wordt uitgedrukt in calorieën. Een calorie is een maat voor de hoeveelheid energie in eten. Op het etiket van voedingsmiddelen wordt altijd aangegeven hoeveel calorieën er in zitten. Vaak wordt dit vermeld per 100 gram.

Hoeveel energie geeft 1 gram ...    
Vet 9 kcal  
Koolhydraten 4 kcal  
Eiwit 4 kcal  
Alchohol 7 kcal  
 

Een calorie is een eenheid voor energie, maar in feite spreken we van kilocalorieën. Officieel is de definitie van een calorie: de hoeveelheid energie die nodig is om één gram zuiver water met 1 graad Celsius te doen stijgen. Een kilocalorie is dus de hoeveelheid energie die nodig is om één liter 1 graad warmer te maken. Zo zijn 2000 calorieën genoeg om 20 liter bevroren (nul graden) water te laten koken. En 2000 calorieën is het gemiddelde dat wij dagelijks verbruiken.