Vrouwen zijn aan het bewegen omdat het gezond voor ze is
Waarom is bewegen belangrijk?
29/03/2023
Show all

Hoeveel moet je bewegen?

Het advies is minimaal 2,5 uur per week te bewegen. Deze 150 minuten kun je naar wens indelen. Je kunt ervoor kiezen om vijf keer per week dagelijks 30 minuten te bewegen of je verdeelt het anders, dat maakt niet uit.

Bouw het op


Nog beter voor je gezondheid en gewicht is om twee keer per week een wat intensievere training te kiezen, dat wil zeggen waar je hartslag van omhoog gaat. Het is belangrijk om rustig op te bouwen en de intensiteit te verhogen naarmate je niveau hoger wordt.
Hoe gezond het ook is om dagelijks te bewegen, ons lichaam heeft ook rust nodig. Wanneer je je lichaam niet laat herstellen van een vorige workout dan is het risico op blessures groter.

Ben je niet gewend om aan inspannende lichaamsbeweging te doen, dan is het verstandig om rustig op te bouwen om blessures te voorkomen. Je kan hulp vragen aan een fitness- of personal trainer, docent of fysiotherapeut om een trainingsschema op te stellen dat aan jouw vaardigheden, wensen en behoeften voldoet.
Nummer 11

Maak een plan en stel realistische doelen

Als je besloten hebt om (vaker) te gaan bewegen, dan kan het raadzaam zijn een plan te maken met haalbare stappen en doelen. Je kunt dit doen met makkelijk te volgen opbouwende stappen. Je kunt dit uitbreiden naarmate je fysieke gesteldheid vordert. Bijvoorbeeld wanneer je doel is om 5 km te (snel)wandelen, joggen of hard te lopen, kun je een plan maken waarin je kortere afstanden loopt. Indien dit je gemakkelijker afgaat dan kun je telkens de afstand verlengen totdat je onafgebroken de 5 kilometer kunt (uit)lopen. Door middel van korte termijn doelen verhoog je niet alleen je kans op succes, het houdt je ook gemotiveerd.
Nummer 22

Maak er een gewoonte van

Probeer je vast te houden aan je routine. Het is makkelijker om routine te krijgen op lange termijn als je er een gewoonte van maakt en het regelmatig doet. Het maken van een schema of (dagelijkse) beweging op hetzelfde tijdstip of dag zijn goede manieren om je eraan te houden. Een voorbeeld is om iedere dag tijdens de lunchpauze te gaan wandelen.